Eerbetoon bij Italië- Spanje
Door Julius Patty··Aangepast:
RTL
Het bekendste showicoon van Italië is niet meer: Raffaella Carrà is op 78-jarige leeftijd overleden. De zangeres van 'A far l'amore comincia tu' zong niet alleen, ze was ook presentatrice, jurylid en homoboegbeeld. Italië moet nu op zoek naar een nieuw boegbeeld, die ze met een machtig en conservatief Vaticaan maar al te hard nodig hebben.
Raffaella Carrà overleed gisteren in Rome. Ze leed al geruime tijd aan longkanker. Italië verliest een van haar grootste showiconen, want ze had een imposante carrière.
De meeste Nederlanders zullen Carrà kennen als zangeres. Haar hit A far l'amore comincia tu werd een wereldhit. Ze scoorde nog diverse andere hits, voornamelijk in Italië zelf. Ook danste en acteerde ze in Italiaanse films en entertainmentprogramma's. Ze werd er in de jaren 60 enorm populair mee.
Ook de Spanjaarden konden niet om Carrà heen. In de jaren 70 verhuisde ze naar Spanje en ging ze Spaanstalige albums maken. Ook presenteerde ze er verschillende programma’s. Later vertrok Carrà nog naar Argentinië. Ook in Latijns-Amerika is ze alom bekend.
Italië terug op het songfestival
Uiteindelijk kwam ze weer terug in Italië. In de laatste jaren was ze onder andere te zien als coach in The Voice of Italy. Daarnaast zorgde ze er achter de schermenvoor dat Italië, na jaren van afwezigheid, in 2011 terugkeerde op het Eurovisiesongfestival. Bij die editie werden de Italianen meteen tweede. Dit jaar, tien jaar later, zijn ze eerste.
"Italië ontvalt een nationale ster", zegt correspondent Anouk Boone. "Door het hele land wordt het verdriet gedeeld. Je zou kunnen spreken vannationale rouw. Ze was enorm geliefd. Bij mannen, vrouwen, oud en jong. Ze is Italië’s eerste, grote, vrouwelijke popidool."
Social media lopen vol
"Overal wordt er vandaag muziek afgespeeld van Carrà. Ik kan mijn social media niet openen of beelden, oude foto’s en filmpjes van haar verschijnen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Carrà stond daarnaast bekend als homo-icoon. Ze sprak zich meermaals uit voor homorechten. Ook schreef ze het nummer Luca, waarin ze zingt over twee jongens die met elkaar afspreken. In 2017 kreeg ze de World Pride Award voor haar inzet voor de lhbti-gemeenschap.
Gevangenisstraffen
Zo'n boegbeeld heeft de Italiaanse lhbti-gemeenschap nodig, zeker nu. Er is al lange tijd discussie over een wet die de gemeenschap beter moet beschermen tegen geweldsmisdrijven. "Het gaat zeker niet om een symbolische wet", zegt correspondent Anouk Boone. "In de wet worden ook straffen opgenomen, zoals gevangenis- en taakstraffen tegen mensen die zich schuldig maken aan discriminatie en geweld."
De wet is een steuntje in de rug voor slachtoffers. "Bijvoorbeeld voor de homoseksuele man die in april in Rome in elkaar werd geslagen toen hij nagellak droeg", zegt Boone. "Of de trans vrouw die in Napels werd aangevallen. Dat werd toen gefilmd en de beelden werden online gezet. Het slachtoffer deed geen aangifte uit angst voor meer bedreigingen en geweld."
Vaticaan ligt dwars
Veel Italianen steunen de wet dan ook. En ook het parlement, de Italiaanse Tweede Kamer, was in meerderheid voor. Maar nu moet de wet langs de Senaat, de Eerste Kamer. En dat gaat allesbehalve soepel. Want onder meerhet machtige Vaticaan ligt dwars en dat sterkt rechtse politici.
Het Vaticaan vreest dat de wet religieuze vrijheid in de weg staat. Dat priesters zullen worden gestraft als zij weigeren homoseksuelen te trouwen of tegen adoptie door homostellen zijn. Ze willen dan ook graag dat de wet wordt aangepast of helemaal niet doorgaat.
Ze vinden daarbij steun van conservatieve, rechtse partijen. "Ik dank het Vaticaan voor zijn goede verstand", zei de rechts-populistische Matteo Salvini van de Lega-partij.
Andere politici zijn juist boos dat het Vaticaan, officieel een onafhankelijk land, zich überhaupt bemoeit met de Italiaanse politiek. Premier Mario Draghi is een van hen. "We leven in een seculiere staat, niet in een religieuze staat. Het parlement is vrij om te debatteren over wetsvoorstellen."
Gedoe over stemming
"Over enkele weken zou de Senaat erover moeten stemmen", zegt correspondent Boone. "Maar zelfs over het prikken van een exacte datum is gedoe. De ene partij wil uitstel, de andere partij niet. Alleen al over het agenderen wordt dus gediscussieerd."
En dus is het allerminst zeker of de wet er ook komt. Het Vaticaan krijgt dus voorlopig wat het wil. Of beter gezegd, wat het niet wil.
Eerbetoon op EK
De Italiaanse lhbti-gemeenschap zal icoon Raffaella Carrà missen. Vanavond zal er tijdens de halve finale Italië – Spanje op het EK worden stilgestaan bij haar overlijden. Of eigenlijk juist bewogen. Want tijdens de warming-up zal haar grote hit A far l’amore comincia tu te horen zijn. Wie weet brengt Raffaella Carrà, zelf ook groot voetbalfan, haar geliefde Italië wel naar de finale.
Lees meer over
Paus FranciscusMario DraghiHomoseksualiteitHomofobieItalië